Bee in de Standaard 16.02.2016: Gentse biomassacentrale wordt internationaal paradepaardje

Posted: Mar 02 2016

Bee Power heeft General Electric (GE) uitgekozen als technologische partner voor zijn nieuw te bouwen biomassacentrale in de Gentse haven. 

Brussel | Voor beide bedrijven wordt het een vlaggenschipproject. Nooit eerder is er een gloednieuwe elektriciteitscentrale van deze omvang gebouwd die vooral op houtsnippers draait. De centrale, die gebouwd zal worden in de Gentse haven, zal netto 215 megawatt energie leveren, ongeveer de helft van de kerncentrale Doel 1. ‘Dit is voor ons een enorm belangrijk project’, zegt Ward Gommeren van GE-dochter Alstrom, die de technologie voor de centrale zal leveren. ‘Het biedt ons de kans om allerlei technologische componenten in onze portefeuille te integreren. We zijn er enorm trots op. Vooral omdat we dit al een paar maanden na de integratie van Alstrom en GE in de markt kunnen zetten’.

Bouwers van elektriciteitscentrales willen graag meer ervaring opdoen met biomassa, omdat het vervuilende steenkool een slechte naam heeft gekregen. ‘Qua technologie wordt dit een paradepaardje. In deze vorm is het First of a kind’, zegt Michael Corten van Bee Power. Tot nu toe zijn er wel kleinere biomassacentrales gebouwd van enkele tientallen megawatt. Ook technologisch wordt Bee Power een voorbeeldproject, omdat de centrale niet op houtpellets zal draaien, maar op meer duurzame vormen van biomassa, zoals houtsnippers en schadelijke struiken die op grote schaal gerooid worden.
De biomassa zal vanuit de Amerikaanse staat Maine en vanuit zuidelijk Afrika door het Japanse bedrijf Mitsui naar de Gentse haven worden getransporteerd. ‘Op een duurzame manier’ zegt Corten. De centrale zal niet alleen stroom aan het hoogspanningsnet leveren, maar ook warmte, die via een stadsverwarmingsnet gebouwen zal verwarmen.

Het Mechelse energiebedrijf had in 2014 al aangekondigd met het Spaanse Abengoa als technologische partner in zee te gaan, maar dat bedrijf is sindsdien in financiële moeilijkheden gekomen en heeft bescherming tegen zijn schuldeisers gekregen.

Bee Power benadrukt dat de nieuwe centrale afwijkt van omstreden biomassaprojecten die gebaseerd zijn op omgebouwde steenkoolcentrales. De steenkoolcentrale in Langerlo bij Genk, zou dit jaar worden omgebouwd, maar dat project is onzeker geworden door het faillissement van eigenaar German Pellets. Ook Electrabel baat zo’n omgebouwde biomassacentrale uit, Max Green in de Gentse haven.

Financiering nog niet rond
Bee Power moet nog wel de financiering voor de centrale rondkrijgen. Gezien de lage stroomprijs en de hoge eisen die aan de duurzaamheid worden gesteld, zal dat geen sinecure worden. Corten mikt op 2019 om de eerste stroom aan het net te kunnen leveren. De stroom uit de centrale wordt via groenestroomcertificaten gesubsidieerd. Dat zal ongeveer 100 miljoen euro per jaar kosten. ‘Nauwelijks meer dan als je de stroom met windmolens zou opwekken’, zegt Corten.

 

Comments

Leave a comment

All blog comments are checked prior to publishing

Hou me op de hoogte

Menu